Laitetaan nyt alkuun kuitenkin se valitusvirsi: kuukauden saldo on kaksi flunssaa. Ja nyt kurkkua kutittaa taas. Aurinkoa on täällä siis melkoisen ikävä. Kuukausi Hollannissa on kohta täynnä, ja aurinko on näyttäytynyt niistä noin neljänä. Ja täällä tuulee. Ei mikään lempeä puhuri, vaan vaakatasossa jääkylmä voimakas merituuli Pohjanmereltä. brr...

Mutta noin muuten menee loistavasti!

Eksoottisten lintujen sijaa talitintit ilmoittavat ahkerasti kevään tulosta ja laulelevat rintojensa pohjalta. Meidänkin takapihan työmaalta, joka siis näyttää yleiskuvassa tällä hetkellä tältä:

Eli aika lohduttomalta...

Löytyy kuitenkin myös säilyttämisen arvoista elämää! Tuossa etualalla ovat varmaan narsisseja, ja taustalla myös muutama tulppaani. Tai toisin päin... Siinäpä onkin minun kaltaiselleni tumpelolle tehtävä, miettiä mikä on ihan oikeasti rikkaruoho ja mistä voi jonain päivänä kehkeytyä kukkanen...

Ja niinä harvoina auringonpaisteisina päivinä voi ihan oikeasti haistaa ja aistia, että Neiti Kevät on tullut kaupunkiin.

Sitäpaitsi noin muutenkin kaikki sujuu niin mutkattomasti ja vaivattomasti. Aloitetaan kotoa:

Kuukaudessa meillä ei ole ollut yhtään sähkökatkoa. Ei ainuttakaan! Mieletöntä! Sähköä tulee kaiken aikaa, tasaisesti, ja se riittää kaikkien sähkölaitteiden käyttämiseen samanaikaisesti. Kuka on mennyt keksimään jotain näin hienoa?

Vesihana. Täällä löytyy myös seinästä vesihana, josta tulee JUOMAKELPOISTA vettä. AINA. Mieletöntä! Kun mulle tulee jano, mä kävelen keittiöön, otan vesilasin ja avaan hanan. Ja juon. Ja se vesi on ihanan kylmää, ja maistuu aivan taivaallisen hyvältä. Enkä ole saanut yhtään ameebaa tai askariasta tai mitään muutakaan, vaikka olen näin hurjanrohkeasti käyttäytynyt jo kokonaisen kuukauden!

Ja sitä vettä on muuten niin paljon, että suihkuun tai kylpyynkin voi mennä milloin vain. Se vedentulo ei lopu koskaan!

Posti. Täällä posti kannetaan kotiin, tai kotiovella sijaitsevalle luukulle, luotettavasti joka päivä, kuutena päivänä viikossa (niin, myös lauantaisin, suom. huom.!). Posti tulee perille, nopeasti, Suomestakin vain parissa päivässä, ja se tulee perille. Ei kuukauden tai parin sisällä, vaan ihan muutamassa päivässä. Kukaan ei rajoita meidän postin määrää, kukaan ei kiellä meiltä mainosposteja tai raskaita lähetyksiä, eikä meidän tarvitse pelätä, ettei tilaamamme paketti tulisikaan perille. Ne tulevat perille, aina. Ja nopeasti. Ja vaikka tilaamme paketin esim. Saksasta, ei kukaan ole kiinnostunut sen sisällöstä, meidän ei tarvitse keskustella päivätolkulla tullin kanssa pakettimme sisällöstä tai arvosta ennen kuin saamme sen käsiimme.

Lähdetään sitten vielä vähän kaupungille:

Pankki. Pankeissa niillä on tietokoneet, joitten avulla ne tietää kaiken aikaa, paljonko mulla on rahaa tililläni. Rahaa voi myös nostaa "seinästä". Ei vain pankissa, vaan niitä ns. pankkiautomaatteja on joka puolella. Rahaa saa siis 24 h, 7 päivänä viikossa tarvitessaan. Käytännössä rahaa ei kyllä hirvittävästi tarvita, nimittäin kaupassa voi maksaa myös sillä samalla muovikortilla, jolla rahaa pankkitililtä nostettaisiin pankkiautomaatista. Ihan samalla tavalla ostosten hinta veloitetaan suoraan pankkitililtä! Että jollekin on tullut tällainen idea, ja se myös toimii. Niitä pankkiasioita voi kyllä hoitaa kotoakin käsin, ns. nettipankin kautta!!!

Entäs kaupat sitten! Niitä on paljon, ja ihan joka ruokakaupasta saa ihan kaikkea päivittäiseen elämään tarvittavaa ihan joka päivä. Niillä on siis kaikkea tarjolla joka päivä! Ei huomenna, ensi viikolla tai ensi kuussa. Sitä vihannesten, hedelmien, leipien, juustojen ja kaiken muun määrää! Ja tiedättekös, ne tuottee on myös kaiken lisäksi aika turvallisia. Olen syönyt tuoreita raakoja vihanneksia melkein joka päivä, eli erilaisia salaatteja, paprikaa, tomaatteja, kurkkua (joo, täällä saa jopa sellaista ihmettä kuin tuorekurkut!)... Kotona ne vain huuhdellaan hanavedellä, ja sen jälkeen niitä voi syödä. Enkä ole niistäkään saanut yhtään ameebaa, askariasta tai muutakaan.

Sinne lähikauppaan voi myös ihan hyvin kävellä, mikä on aika hyvä juttu, meillä kun ei nyt ole autoa. Täällä on nimittäin myös keksitty sellainen ihmeellinen asia kuin jalkakäytävät. Ne ovat siinä autotien vieressä, mutta korotetut niin, että autot eivät sinne tule. Näitä jalkakäytäviä on jokaisen kadun varrella, ihan jokaikisen! Ja mun ei varmaan tarvitse sanoa, että kaikki kadut on asfaltoitu. Eikä niissä ole mitään metrisiä kuoppia tai 20 senttiä korkeita kiviä tai...

Ja mä en ole nähnyt täällä kaduilla vielä yhtään lehmää, aasia, vuohta tai kulkukoiraa! Enkä kerjäläisiäkään! Kaupungilla joku soitti hanuria ja sillä oli hattu edessään, mutta sen musiikkia oli ihan kiva kuunnella, joten olisi sille voinut roposen antaa. Mutta ei se mies tullut meiltä pyytämään rahaa, tai kertonut että hänellä on kylmä ja nälkä ja mother father dead. Kissoja kulkee jonkun verran, mutta ne on kyllä niin lihavia ja hoidetun näköisiä, että niilläkin on varmaan koti jossain. Koirien kanssa ihmiset tekee ihan saman jutun kuin  me tehtiin Addiksessa - ne menee koirien kanssa kävelylle. Koiralla on kaulapanta tai valjaat, johon on kiinnitetty hihna, ja ne ihmiset pitää siitä hihnasta kiinni. Ja sitten kävellään tai hölkätään katuja - siis jalkakäytäviä pitkin. Ja jotkut menee koiransa kanssa jopa polkupyörälenkille! Mutta täällä siis kaikki tekee sitä samaa koiriensa kanssa - johtuu varmaan siitä, ettei kukaan ole hoksannut rakentaa talonsa ympärille muuria ja porttia. Sittenhän ne koirat vois olla vapaana siinä pihalla, eikä niitten kanssa tarttis lähteä lenkille!

Autoja täällä on kyllä paljon. Mutta ne on kaikki tosi hienoja. Lisäksi ne jotenkin näyttää kaikki noudattavan jotain yhteisesti sovittuja sääntöjä, sillä liikenne vaikuttaa todella turvalliselta ja järjestelmälliseltä (joo ja tämä Hollannissa, jonka liikennekulttuuria pidin aiemmin aika kaoottisena). Risteyksessä ne näyttää kaikki tietävän, kuka saa ajaa ensimmäisenä ja kenen pitää odottaa vuoroaan. Mutta jokaisen vuoro näyttää tulevan automaattisesti! Eikä kukaan täällä juurikaan tööttäile. En ole kyllä aivan varma, että johtuuko se siitä, ettei niillä sellaista ole, vai etteikö ne vain tarvitse sitä.

Ajovalot niillä on kuitenkin kaikilla, ja ne näyttää niitä kaikki pimeällä käyttävän! Vaikka kaikkien katujen varsilla on muuten valaistuskin. Se on aika hieno juttu, näin pimeälläkin on helppo lähteä kävellen liikenteeseen.

Täällä on myös paljon busseja (bussien lisäksi meillä on myös juna-asema, jolta menee monen monta junaa päivässä), ja bussipysäkillä on sellaiset aikataulut, joista näkee, milloin seuraava bussi tulee ja mihin se on matkalla. Joillain pysäkeillä on myös sähköinen taulu! Bussien sisällä on myös näyttötaulu, josta näkee ei vain bussin päätepysäkin, vaan myös seuraavat pysäkit. Ja nyt jotain suomalaisillekin ihmeellistä: bussikuski tervehtii tullessa ja hyvästelee lähtiessä! Siis se on ihan oikea ihminen, jota voi tervehtiä ystävällisesti ja jolta voi kysyä neuvoa.

Samaa ne tekee muuten kaupoissa kassalla, mutta siihen me oltiin onneksi jo vähän totuttu Addiksessa, että kaupan kassojenkin kanssa voi kommunikoida.

Kommunikaatiosta tulikin mieleeni, että myös kännykkäni toimii kaiken aikaa. Siis se kännykkäverkko ei ole pettänyt vielä kertaakaan, kuukaudessa! Tekstiviestitkin menee aina läpi - ihan aina! Puhelut toimivat myös aina, ok, pari kertaa en ole saanut vastausta, mutta numero on kyllä tuutannut, joten ehkä vastaanottaja ei vain ollut puhelimensa ääressä tai muuten voinut vastata.

Olis vielä vaikka kuinka monta muuta ihmeellistä asiaa kerrottavana, mitä täältä Hollannista löytyy, mutta ehkä nämä riittävät tältä erää. Varmasti huomasitte jo näinkin, että elämä on täällä aika erilaista kuin Addis Abebassa?