Kyllä rahanvaihto voi olla vaikeaa!

Menimme eilen pankkiin Hilton-hotellissa, aikomuksenamme vaihtaa Etiopian birrejä US-dollareiksi.

Virkailija: Tarvitsen vaihtokuitin birreistä. Reiner: Se ei nyt ole mukana. V: Sitten emme voi suorittaa vaihtoa. R: No, vaihtaisimme sitten tämän 100 euron setelin birreiksi ja birrit dollareiksi. V: Ei käy, me emme vaihda euroja dollareiksi. Minna: Emme me halua vaihtaa euroja dollareiksi, me haluamme vaihtaa eurot birreiksi, ja vaihtamamme birrit dollareiksi. V: Mutta kun se ei käy. Menkää toiseen pankkiin. M & R, hermostuneina: Ja miksei se käy? Me emme halua vaihtaa aiemmin vaihtamiamme birrejä dollareiksi, me haluamme vaihtaa euro-setelin, tässä näin, birreiksi, ja saamamme birrit dollareiksi. V: ei käy, tarvitsemme vaihtokuitin, passin ja lentolipun. R: Passi ja lentoliput ovat tässä. Vaihtokuitin saamme teiltä, kun vaihdatte nämä eurot birreiksi. V: Ei käy (ja huitoo käsillään meitä pois).

Menimme lopulta toiseen pankkiin, mutta heillä ei ollut dollareita lainkaan.

Palasimme autollemme, Reiner etsi käsiinsä vaihtokuitin EUR-ETB perjantailta, ja palasi pankkiin. Tarina kertoo, että hän joutui sitten esittämään passinsa, lentolippumme Jemeniin, ja antamaan vielä tarkan selvityksen siitä, miksei hän ollut käyttänyt JO perjantaina vaihtamiaan rahoja sunnuntaihin mennessä, vaan halusi ne nyt edelleen vaihtaa dollareiksi. Lopulta hän kuitenkin sai haluamansa dollarit - perjantainen vaihtokuitti oli vain 847 ETB:n summalle, joten saimme vaihdossa 81 USD.

Tänään autonkuljettajamme vei - tai yritti viedä - viisumihakemuksemme Jemenin suurlähetystöön. No, siellä nousi vastaan seuraava ongelma: ei, he tarvitsevat vaihtokuitin 27 USD:n summalle. Niin, mutta me olemme vaihtaneet 81 USD, miksei se käy?

Ei, summan pitää olla juuri 27 USD. Joka on n. 270 ETB. Emme todellakaan tiedä, mistä tämä 27 dollarin summa tulee, itse viisumi maksaa esim. 750 ETB. Mutta eihän siinä muu auttanut kuin Reinerin mennä kuskin kanssa uudelleen pankkiin vaihtamaan tuo vaadittu 27 dollaria...

Huomenna odotamme jännityksellä, mitä viisumihakemuksistamme seuraavaksi puuttuu - tai mitä muita yllätyksiä eteemme tuleekaan!